Voetzorg bij kanker

Oncologisch voetzorgverlener ( OVV)

De oncologisch voetzorgverlener is een pedicure die in overleg met de behandelend arts/oncologisch verpleegkundige of specialist op een veilige en verantwoorde wijze voetzorg mag verlenen bij mensen met kanker.

De ziekte kanker komt steeds vaker voor en heeft impact op ons leven, er kan een heel traject volgen aan behandelingen. .Er zijn verschillende soorten  behandelingen om de kanker beheersbaar te maken, zoals chemotherapie,radiotherapie,hormoontherapie, doelgerichte therapie.  Al deze therapieën hebben veel invloed op de cellen in ons lichaam, chemotherapie heeft niet alleen invloed op de kankercellen maar ook op gezonde cellen in ons lichaam. Cliënten die behandeld worden met chemotherapie of doelgerichte therapie(Targeted therapie) kunnen problemen krijgen met huid of nagels.

De oncologisch voetzorgverlener heeft als doel om de voeten van mensen met kanker in een zo optimaal mogelijke conditie te brengen en houden. Zo wordt de gezondheid van de client ondersteunt. De voetzorg wordt verleend in samenwerking met de behandelend arts of verpleegkundige.

Klachten aan huid, nagels en voeten kunnen zijn:

 • Nagelaandoeningen:
  Nagels kunnen loslaten, brokkelen, scheuren, breken, schimmel nagels en infecties vertonen.
 • Huidaandoeningen: droog,rood,schilferig,ontstekingen,blaren,huiduitslag,infecties,ontstekingen
 • Hand/voetsyndroom:
  Dit is een reactie van de voet zolen en handpalmen,kan zeer pijnlijk zijn en een trekkerig gevoel geven, roodheid, schilferig, blaren en jeuk.
 • Neuropathie:
  Hierbij kan een beschadiging  optreden aan de zenuwen, tintelingen, een doof gevoel aan de vingertoppen en tenen, pijn, krachtverlies, spier of gewrichtspijn, bij kou kunnen de klachten verergeren.
 • Algemene bijwerkingen:
  Concentratieproblemen, vermoeidheid, slapeloosheid, stress, bloedarmoede, verminderde weerstand.

Om een goed behandelplan af te stemmen op de cliënt, vind eerst een intake gesprek plaats. Om u te kunnen behandelen is het van belang om een schriftelijke bevestiging mee te nemen van uw behandelend arts/specialist. Vandaar uit kan een behandelingstraject worden afgesproken. Dit wordt altijd teruggekoppeld naar uw behandelend arts/specialist.

Mocht u nog vragen hebben of verdere informatie of een afspraak willen maken ben ik te bereiken via telefoonnummer 072-7430437 0f via de mail: marijke@pedicureluma.nl