Diabetische voetzorg

Hoe langer men diabetes heeft hoe meer kans u heeft  op complicaties ten gevolge hiervan. De circulatie wordt minder en de huid wordt daardoor minder gevoed en het gevoel wordt minder. Het is aan te raden om uw voeten regelmatig te laten controleren. Pedicurepraktijk LUMA is aangesloten bij de ketenzorg en kijkt met zorg naar uw voeten, waaronder een extra controle op wondjes en/of drukplekken. Uw voeten worden met professionele zorg behandeld.

Tips voor voetverzorging

  • Controleer uw voeten dagelijks op wondjes of verkleuringen.
  • Draag katoenen of wollen sokken
  • Liever niet op blote voeten lopen i.v.m.kans op wondjes en infectie.
  • Controleer uw schoenen op oneffenheden, bijvoorbeeld: steentjes enz.
  • Was uw voeten met lauw water (geen voetbad nemen dit geeft meer infectie gevaar)
  • Knip de nagels recht af.
  • Laat uw voeten regelmatig controleren door een medisch pedicure, ook als u geen klachten heeft.

Diabetische voetafwijkingen
Voetafwijkingen komen bij patiënten met diabetes vaak voor. Vooral patiënten die langer dan zes tot zeven jaar diabetes hebben, ontwikkelen vaak (40-50%) voetafwijkingen. Deze voetafwijkingen kunnen op den duur tot ernstige problemen leiden. Omdat als gevolg van de diabetes, het normale gevoel verminderd is, worden beschadigingen en wondjes aan de voeten (te) laat opgemerkt. Het ziet er aanvankelijk onschuldig uit, maar het kan leiden tot ernstige problemen.

Oorzaken van voetwonden
De voornaamste oorzaken voor het ontstaan van voetwonden is een slechte doorbloeding van de voet en tenen door vaatvernauwing.

  • Het snel ontstaan van huidbeschadigingen, vanwege afwijkingen van de voetstand (platvoeten, spreidvoeten, hamertenen) die geleidelijk optreden door verlies vanweefsel in de voet. Dit weefselverlies ontstaat enerzijds door een verminderde bloedvoorziening, anderzijds door een zenuwschade door de diabetes (autonome neuropathie).
  • Ook een verminderd gevoel (diabetische neuropathie) leidt tot huidbeschadigingen. Huidbeschadigingen ontstaan door extreme eeltvorming op plaatsen op de voet waar veel druk op staat, zoals de toppen van de tenen, bovenzijde van de teengewrichten, zijkanten van voet, binnenkant en buitenkant van de enkel en de hiel